ျမန္မာျပည္ ကတင္ မဟုတ္ပါဘူး။ တစ္ကမၻာလံုးမွာ ရွိတဲ့ Facebook user ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သိခ်င္တဲ့ ေမးခြန္း ျဖစ္ပါတယ္။အခ်ိဳ ႔ က ကိုယ့္ Profile ကို ဘယ္သူေတြ ဝင္ၾကည့္သလဲ၊ ဘယ္ႏွစ္ေယာက္ က ဝင္ၾကည့္သလဲဆုိတာကို သိေအာင္ Facebook မွာ ျပဳလုပ္ႏိုင္တယ္လို႔ ယံုၾကည္ေနၾကပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ လံုးဝမရပါဘူး။ Facebook ရဲ ႔ Privacy Policy အရ ဘယ္သူကမွ ကိုယ့္ Profile ကိုယ္ဘယ္သူဝင္ၾကည့္တယ္ဆုိတာ သိခြင့္မေပးပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိတာကေတာ့ Facebook မွာ အေၾကာင္းျပခ်က္ သီးသန္ ႔ရွိေနပါတယ္။ Facebook တင္မကပဲ အျခား Social Network ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားလည္း ဒီ Option ကုိ ေပးမထားပါဘူး။ User interface သာ အဲေလာက္ထိ ေပးလိုက္ရင္ Facebook မွာ မလိုလားအပ္တဲ့ ျပႆနာ ေတြ ျဖစ္လာႏိုင္တယ္လို ႔ဆိုပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ Facebook ေပၚမွာ ကိုယ့္ Profile, Wall ကို ဘယ္သူေတြ ဝင္ၾကည့္သလဲဆုိတဲ့ Application မ်ားဟာ အလိမ္အညာနဲ႔ အေပ်ာ္ အပ်က္ ႏွစ္မ်ိဳးသာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေပ်ာ္အပ်က္ကေတာ့ Application အသံုးျပဳသူကို ေဖ်ာ္ေျဖတဲ့သေဘာဆန္ျပီး အျခား App ေတြလိုပါပဲ။ ဥပမာ- Wow!!! Dear …, 103456 viewed your profile ဆုိျပီး ပံုေလးနဲ႔တြဲ ထားတာမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ေအာက္မွာ Just for fun ဆိုျပီးေတာ့ ပါတတ္ပါတယ္။

အလိမ္အညာ ဆုိတာကေတာ့ ဟက္ကာ မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ ယင္း App ကို Install လုပ္မိရင္ ေနာက္ဆက္တြဲက အဆိုးဘက္ကုိသာ ဦးတည္ပါတယ္။ အဆိုးဆံုး ကေတာ့ မိမိ Password ကို သိသြားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေကာင့္ ဆံုးရွုံးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ ႔က်ေတာ့ Pasword မယူေပမယ့္ အေကာင့္ထဲကို Spam ေတြအျပည့္ ထည့္သြားပါတယ္။

ကိုယ္လည္းဘာမွမလုပ္ရပဲနဲ႔ News Feed ေတြတစ္ခုျပီးတစ္ခု ဆက္တိုက္ တက္ပါမယ္။ တက္မယ့္ Status ေတြကလည္း wow! This app actually work! Now I know who viewed my profile, you can also try ဘာညာနဲ႔ လခ့္ ေတြေတာင္ ေပးလိုက္ပါေသးတယ္။ ဒါကို မသိတဲ့ အစ္ကို အမ မ်ားက အဲလိုလားဆုိျပီး Click ေတြ ဇြတ္ႏွိပ္ပါေတာ့တယ္။ ဒီလိုနဲ႔ တစ္ေယာက္ေမြးတဲ့မီးက Facebook အသိုက္အဝန္းတစ္ခုလံုး ကို ေန႔ခ်င္း ညခ်င္း ပ်ံလြင့္သြားေစပါတယ္။ ဒီမွာ ဗ်ာမ်ားျပီး ဘာလုပ္ရမွန္းမသိေတာ့ Feed ေတြတစ္ခုျပီးတစ္ခု လိုက္ျဖတ္ရပါတယ္။ အဲလို ျဖတ္ေလေလ ထပ္တပ္လာေလေလမ်ိဳးလည္း ျဖစ္တတ္ၾကပါတယ္။

သိတဲ့သူမ်ားကေတာ့ ဒါမ်ိဳးေတြ ေရွာင္ၾကဥ္ၾကပါတယ္။ တစ္ခါခါ အဲဒီလို Page ကို အခ်ိဳ ႔ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းရွင္ နဲ႔ Product Page မ်ားက အသံုးျပဳ တတ္ပါတယ္။ သူတို႔က အဲလိုလုပ္ေပးတဲ့ Developer ေတြကို ဆပြန္ဆာေပးျပီးေတာ့ လုပ္ရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္သူ သင့္ Profile ၾကည့္ သလဲဆုိတာေတြကို click ႏွိပ္မိလိုက္ရံုနဲ႔ သူတို႔ Fan Page ကို အလိုလို Like လုပ္ျပီးသား ျဖစ္ေအာင္ထားတဲ့ Option မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႔က်ေတာ့ အေကာင့္ ခိုးခ်င္တဲ့၊ ပ်က္ဆီးေစခ်င္တဲ့ သေဘာနဲ႔လုပ္ၾကပါတယ္။ ဒီ App တင္မကပဲ အျခားေသာ ဆိုးဆိုးရြားရြား Application မ်ားလည္း Facebook မွာ သိန္း၊သန္းမက ရွိေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

သုိ႔ေပမယ့္ ဘယ္လိုပဲလုပ္လုပ္ သိထားတဲ့သူမ်ားအတြက္ ကေတာ့ ေရွာင္ရွားႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ မေရွာင္ရွားႏိုင္ပဲ သတိေခ်ာ္လို႔ Click မိျပီဆုိရင္ေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း – Account Setting > App> ကိုဝင္ျပီး ကိုယ္မသံုးတဲ့ App ေတြ၊ အတုအေယာင္ App ေတြအားလံုး Remove လုပ္ေပးရံုျဖင့္ မူလအေျခအေနကို ျပန္ေရာက္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

#Crd_ေအာင္ခမ္း